Pizza

Gepubliceerd op 14 januari 2025 om 10:15

Dit recept is voor 2 grote of 4 kleine pizza's

 

 Deeg:

  • 400 gram bloem
  • 100 gram griesmeel (optioneel maar maakt het lekker knapperig, anders 100 gram bloem erbij) 
  • verse gist 15 gram of 1 zakje droge gist
  • 325 ml water
  • 10 gram olijfolie
  • 8 gram zout en een snuf knoflook poeder 

 

Doe het zout en de bloem gemengd in een kom, meng in een bekertje 25 ml handwarm water met het gist en doe de rest van het warme water (300ml) bij de bloem. Nu doe je ook het gist papje erbij, dan kneed je het een kwartier lang tot het een mooi rekbaar en egaal deeg is. Ik gebruik hier zelf de kitchenaid voor.
zet dit 60 minuten weg onder een warme/natte theedoek en laat het dubbel zo groot rijzen. 

 

verdeel je deeg nu in twee grote of vier kleine bollen, vouw deze via de onderkant naar binnen, bedek ze met bloem en zet nog een half uur tot een uur weg. Dit ligt een beetje aan de temperatuur van je huis op dat moment, in de winter wordt dit al gauw een uur. 

 

bedek je werkblad met bloem, duw met je vuist in het midden en werk met je vingers langzaam naar de buitenkant zodat je een dunne pizza bodem hebt met wat dikkere randen. 

Over de randen giet je wat olijfolie. 

schenk de tomatensaus erop (less is more) en bedek het met geraspte parmezaan en geraspte mozzarella, hier doe je dan je favoriete topping op, of gewoon lekker simpel alleen wat in plakken gesneden tomaten.

 

Saus:

Voor een snelle saus kan je gewoon een fles tomatenpassata met wat olijf olie, balsamico azijn en zout/peper in de pan doen en even met de blender erdoor 

maar dit is wel het allerlekkerst voor als je wat meer tijd hebt: 

  • scheut olijfolie
  • 2 uien
  • scheutje balsamico azijn
  • 2 tenen knoflook (liefst gerookte)
  • 4 x ansjovisje op olie
  • een halve aubergine
  • 2 blikken ontvelde biologische tomaten
  • rozemarijn en een laurier blad (hierna beide eruit halen) 
  • flink wat Italiaanse kruiden 

op de bovenstaande volgorde in een wok pan doen, na dat de uitjes en knoflook zijn gefruit. met de staafmixer erdoor en nog even 20 minuutjes laten pruttelen.

 

ik vind het lekker om hierboven op nog wat Italiaanse kruiden te schrijven strooien, zet je pizza in een voorverwarmde oven van in iedergev 240 graden, maar als jouw oven heter kan, zeker doen! Die van mij gaat tot 300 graden. kijk af en toe even tot de korts goudbruin is en dat is hij klaar! 

liefs 💋 

 

 

topping tips:

*altijd eerst geraspte parmezaan en daarop mozzarella

(hierop verse basilicum en balsamico crema is mijn favoriet!)

  1. kip koken en dan uit elkaar trekken met 2 vorken, opbakken in de pan met barbecue saus. daarover geraspte kaas.

  2. courgette, ui, tomaten.

  3. gorgonzola, roquefort en danablu

  4. gerookte ham, groene asperges, pijnboompitten, zongedroogde tomaten en mini mozzarella bolletjes.

 

 

Rating: 5 sterren
1 stem

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.